streda 23. apríla 2008

V Rakúsku povinné svietenie zabíja, u nás má zachraňovať životy

Kým Rakúsko od januára zrušilo povinnosť celodenného svietenia automobilov, Slovensko sa túto povinnosť práve chystá zaviesť. V dôvodovej správe, ktorá obhajuje prijatie tohto opatrenia sa len píše, že svietenie bude povinné. Prečo to tak je, sa jej čitateľ už nedozvie.
V Rakúsku platilo povinné svietenie aj počas dňa od konca roku 2005. Rakúske ministerstvo dopravy si však nevystačilo tvrdením, že svietiace auto je lepšie vidieť ako auto bez svetiel a preto je jazda so zapnutými svetlami bezpečnejšia. Dalo si vypracovať štúdiu o inštitútu Epigus, ktorý sa venuje doprave. Výsledkom bolo zrušenie svietenia.
Štúdia sa nezamerala na štatistické vyhodnocovanie množstva havárií pred zavedením a po zavedení svietenia, ale výskumníci išli priamo do terénu. Testovacím vodičom nasadili špeciálne prilby, ktoré snímali, kam sa vodič pozerá. A okrem Rakúska, kde bolo svietenie povinné, ich vyslali aj do Bavorska, kde sa nesvieti.
Výsledok? Vodič spozoruje auto so zapnutými svetlami asi o 0,1 až 0,2 sekundy skôr, ako keď auto nemá zapnuté svetlá. No na auto so zapnutými svetlami pozerá o 0,1 až 0,2 sekundy dlhšie ako na neosvetlené auto. To predstavuje predĺženie času pozerania sa na auto o jednu tretinu až jednu štvrtinu. A keďže sa vodič dlhšie pozerá na auto, nevšíma si ostatné veci na ceste. Jeho pozornosti tak unikajú dopravné značky ale aj chodci či cyklisti. Jednoducho osvetlené autá priťahujú pozornosť a vodičovi tak oveľa viac uniká všetko neosvetlené. Štúdia však dokázala, že pri zhoršenej viditeľnosti svietenie výrazne pomáha.
Rakúske ministerstvo si túto štúdiu nedalo vypracovať samé od seba. Primälo ho k tomu až zvýšenie počtu nehôd ale aj počtu usmrtených pri nehodách v poslednom období. Najväčšiu časť nárastu počtu obetí tvorili cyklisti a motocyklisti.
Som zvedavý, či aj naša vláda si počká na to, až vzrastie počet mŕtvych na našich cestách, alebo predtým, ako zavedie nejaké opatrenie si dá najprv overiť, ako to môže dopadnúť.

A na záver pár odkazov k téme, z ktorých som čerpal:
http://www.bmvit.gv.at/verkehr/strasse/sicherheit/downloads/epigus_lichtamTag.pdf
http://www.ots.at/presseaussendung.php?schluessel=OTS_20070911_OTS0166&woher=
http://www.bmvit.gv.at/verkehr/strasse/sicherheit/fahrenlicht.html
http://www.osbid.org/071001_df_svetla1.html

Foto: Flickr.com

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

1 komentár:

somoant povedal(a)...

rakusania so svojimi pokryteckymi prieskumami: tu a tu, neviem ci maju pravdu o svieteni, kazdopadne ja som rad, vsetky rakuske prieskumi strasne zavanaju tendecnostou