štvrtok 19. februára 2009

Akú váhu majú predpovede bánk?

Goldman Sachs koncom januára predpovedala, že česká koruna do pol roka oslabí na 32 korún za euro. Aj vďaka tejto prognóze česká koruna výrazne oslabila. Po tom, ako sa česká koruna dostala až na úroven 29,60 Kč za euro, si to Goldman Sachs rozmyslela. Koruna vraj už padať nebude, naopak očakáva jej posilňovanie (nová predpoveď prišli pri kurze asi 28,40 Kč za euro). V reakcii na to investori začali nakupovať koruny, čo českú menu vytiahlo na 28,60 Kč za euro.
Predstavte si, že viete, že vaše slová majú veľkú váhu a vďaka tomu dokážete ovplyvňovať výmenné kurzy. Tak prečo to nevyužiť pre seba? Najprv pošlete českú menu dole, tým že vydáte extrémne zlú prognózu. Keď sa koruna prepadne, vo veľkom nakúpite koruny a zrušíte svoju pôvodnú predpoveď s tým, že teraz očakávate posilnenie koruny. Pri silnejšom kurze predáte koruny a máte zarobené.
Netvrdím, že Goldman Sachs takéto niečo urobial, ale prinajmenšom sa vynárajú mnohé otázky, či niekto náhodou nezneužíva svoju povesť na to, aby dokázal ovplyvňovať kurz tak, ako je to pre neho výhodné.

Žiadne komentáre: