štvrtok 12. februára 2009

Čo urobili banky pri prijatí eura

Obchodníci sa vraj úpenlivo snažili, museli sa predzásobiť eurom, dva týždne robili zadarmo zmenárne a hnusné banky ihneď po skončení duálneho obehu zneužili situáciu a začali vyberať nehorázne vysoké poplatky za vklad mincí. Včera tento názor prezentoval v TA3 Stanislav Janiš z SDKÚ-DS. Na ukážku jeden z jeho skvelých výrokov: "Ihneď po skončení duálneho systému začali (banky) nekresťansky kasírovať živnostníkov, podnikateľov, ktorí aj predzásobené eurá vracali smerom k bankám, lebo ich nepotrebovali."

Takže, čo banky urobili pri prijímaní eura?
1) Predzásobili podnikateľov - podnikatelia za predzásobenie nič neplatili, štát bankám nič nevykompenzoval.
2) Od 1. do 19. januára vymieňali koruny za eurá - zadarmo.
3) Viaceré z nich už skôr zrušili poplatok za vklad hotovosti na účet, aby znížili nápor klientov v prvých januárových dňoch.
4) Robili informačnú kampaň pred zavedením eura - viaceré z nich mali vlastné internetové stránky, na ktorých propagovali zavedenie eura, či robili prednášky pre ľudí, ktorí by s eurom mohli mať najväčšie problémy.

Ak sú politici presvedčení o tom, že banky nehorázne zarábajú na poplatkoch za vklady mincí, tak prečo nepresedia, aby Národná banka Slovenska rozšírila počet svojich pobočiek, na ktorých mení mince za bankovky zadarmo? Alebo aspoň aby existujúce pobočky neboli otvorené len doobeda? Veď keď je bezplatná výmena mincí taký dobrý kšeft, prečo by na tom nemohol zarobiť aj štát?

Žiadne komentáre: