štvrtok 19. februára 2009

Mali by sme nakupovať na Slovensku, aby sme podporili ekonomiku?

Meny okolitých krajín sú slabé, pre Slovákov sa tak nákupy v zahraničí stali oveľa výhodnejšie. Lacnejšia je tu elektronika, autá i potraviny. O náraste počtu ľudí, ktorí nakupujú v zahraničí svedčia čísla z bánk. V januári sa počet zahraničných platieb kartou zvýšil asi o 25 percent. A z celkových platieb kartou predstavujú zahraničné trasnakcie jednu desatinu.
Lenže začínajú sa objavovať hlasy, že míňaním peňazí v zahraničí škodíme slovenskej ekonomike. O peniaze prichádzajú obchodníci i ich dodávatelia. Zahraničné nákupy tak ešte viac prehlbujú problémy slovenského hospodárstva.
No chcieť po spotrebiteľoch, aby platili výrazne viac za rovnaký tovar, je scestné. Predovšetkým počas krízy sa väčšina ľudí snaží správať čo najviac racionálne s cieľom maximalizovať svoj (väčšinou krátkodobý) prospech. Ak môžem ušetriť nákupom televízora v Česku 30 percent z ceny, nikto ma nepresvedčí, aby som dobrovoľne zaplatil viac.
V prípade, že nižšie ceny v zahraničí sú len odrazom aktuálneho prepadu mien, onedlho sa ceny znovu vyrovnajú slovenským a ľudia začnú znovu viac míňať na Slovensku. Ak však aj naďalej zostanú ceny v susedných krajinách nižšie, znamená to, že problém je na strane dodávateľov, obchodníkov či štátu.
V prvom rade by sa mali politici zamyslieť, či cenové rozdiely vznikajú v dôsledku nastavenia daní na Slovensku. Ak je to tak, mali by si vyrátať, či zníženie daní bude predstavovať pre štát čistú stratu, alebo presvedčí ľudí, aby svoje peniaze míňali na Slovensku, vďaka čomu budú mať dodávatelia slovenských obchodov viac práce a v konečnom dôsledku to zvýši aj príjmy štátnej kasy.
Horšou možnosťou je, ak za vyššie ceny na Slovensku nemôže štát. V tom prípade majú veľké marže buď obchodníci alebo dodávatelia. Alebo jedni aj druhí. Pre mnohých z nich bude asi ťažké pochopiť, že ak sa zrieknu časti marže, nebude to zákonite znamenať, že sa im znížia príjmy. Ľahšie je pre nich nadávať na spotrebiteľov, ktorí svoje peniaze nosia do zahraničia a žiadať o pomoc vládu.

Žiadne komentáre: