streda 18. februára 2009

Zvýšenie nezdaniteľného minima nepomôže

Parlament schválil v balíku opatrení proti kríze aj zvýšenie nezdaniteľného minima. Väčšina zo zamestnancov si vďaka tomu mesačne prilepší o 9,33 eur.
Okrem vďaky vo forme volebných hlasov si vláda od tohto opatrenia sľubuje stimuláciu spotreby. Ak budú mať ľudia viac peňazí, budú aj viac míňať - obchodníkom sa vďaka tomu zvýšia tržby, fabriky začnú viac vyrábať... A po kríze nebude za chvíľu ani chýru ani slychu (aj keď také optimistické očakávania asi nie sú, pravdepodobne vláda očakáva, že to len spomalí pád).
V skutočnosti bude efekt zvýšenia nezdaniteľného minima blízky nule. V čase krízy sa zvýšené príjmy sotva premietnu do zvýšenej spotreby. Ak je človek v neistote, uchyľuje sa oveľa viac k sporeniu ako k míňaniu peňazí. Zamestnanec, ktorý nevie, do kedy bude mať prácu, sa bude snažiť zabezpečiť pre prípad, že by sa z neho stal nezamestnaný. Peniaze, ktoré získa navyše, si preto radšej odloží.
Samozrejme, nájdu sa aj ľudia, ktorí každé zvýšenie príjmu okamžite pretavia do vyššej spotreby. No tých bude v súčasnosti oveľa menej ako tých, ktorí si peniaze ušetria.

Žiadne komentáre: